Vad du ska tänka på när du köper piano

Om du vill köpa ett piano så är det stor skillnad på om du väljer ett elpiano, en keyboard, eller ett akustiskt piano. En del kanske tror att det är samma instrument, men skillnaden är milsvid. Tekniken när man spelar är helt olika och skillnaden ligger i tangentmotståndet. En keyboard har praktiskt taget inget motstånd alls, utan tangenterna går alla lätt att trycka ner. Ett elpiano har ett visst motstånd (som är olika trögt beroende på modell) medan ett akustiskt piano har tangenter som kommer att ge ett visst motstånd i början, sedan ge efter och därefter bli trögare ju längre du trycker ner dem. På ett akustiskt piano är således anslaget ett mycket känsligt moment och påverkar inte bara ljudets styrka utan även dess klang.

Pedalerna har en viktig funktion, de saknas emellertid ibland på keyboard och vissa elpianon har bara en pedal för att förlänga klangen. Akustiska pianon brukar däremot ha både en pedal för förlängd klang och även en eller två pedaler för att dämpa ljudet om du vill spela riktigt lågt. Men om du bara vill sänka ljudvolymen för att inte störa grannarna har förstås både elpianot och keyboarden en volymknapp. Kontrollera också hur många oktaver klaviaturen har. En keyboard har ofta färre tangenter och stycken av klassiska kompositörer blir svårspelade. Knappar finns det gott om på keyboard och elpiano, du kan välja ljud, du kan spela in melodier och komp och även låta pianot spela stycken på egen hand.

Pianon kan man köpa antingen via privata annonser i tidningen : https://www.gd.se/gavle eller i en musikaffär. Numer är marknaden inte särskilt stor för akustiska pianon, utan de skänks ofta bort. Ett elpiano, däremot, kan kosta alltifrån några tusen upp till över 40.000 kr. Den som är villig att lägga ut 10.000 – 20.000 kr kan räkna med ett piano av bra kvalitet. Ett elpiano behöver inte stämmas, vilket däremot är nödvändigt för ett akustiskt piano. Efter en flytt brukar det vara nödvändigt med en stämning och det kan vara bra att låta pianot stå och känna av temperaturen i den nya miljön några månader innan stämning. Ställ gärna det akustiska pianot mot en innervägg för att förhindra alltför stora temperaturskillnader.

Om utseende och stil är viktigt, eftersom du just flyttat och inrett ditt hem med en ny soffa och soffkuddar med en jotex rabattkod, så finns det elpianon som liknar riktiga pianon. Välj en färg som passar ditt möblemang och tänk på att för ett akustiskt piano blir klangen bättre ju högre höjden på pianot är. Flyglar har egentligen en mycket hög höjd, bara det att höjden är lagd horisontellt…