Beach Boys – Pet Sounds

Beach Boys måste vara unika i det att de, ungefär 60 år efter sin storhetstid, fortfarande är kända främst som ett surfband. Så potenta var deras singlar om sol, bad och vatten att de i viss mån överskuggar de artistiska storverk bandets huvudsaklige kompositör Brian Wilson designade på egen hand i studion. Pet Sounds gavs ut 16 maj 1966 och skulle locka hela musikvärldens öron till sig. Inte minst Paul McCartneys vars Beatles befann sig mitt inne i sin allra mest expansiva musikaliska period. Pet Sounds skulle inspirera Paul och Beatles till att skärpa sitt låtskriveri, och framför allt hade albumet stort inflytande över vad som skulle bli det brittiska bandets största album Sgt Pepper.

En grundförutsättning för att du ska kunna lyssna på musik hemmavid är förstås att du har fungerande el. När det gäller el-avtal så är de med rörliga priser oftast det bästa alternativet. Göta Energi har ett av marknadens bästa och de kallar det för Spot On, det är flexibelt, enkelt och har bland de lägsta påslagen i Sverige. Har du redan ett elavtal? Inga bekymmer, Göta Energi hjälper dig att byta.

Slutet på Beach Boys kommersiella storhetstid.

Det framstår som smått otroligt idag, med tanke på vilken klassiker albumet numera betraktas som, men i hemlandet USA klättrade det knappt upp över topp tio på listorna. Bland albumets mest kända låtar finns God Only Knows, Wouldn’t It Be Nice och Caroline No (den sistnämnda släpptes av någon anledning som en solosingel av Brian).

Det är ironiskt att Beach Boys bästa album också signalerade slutet för deras status som ett av världens största och mest innovativa band. I Storbritannien gick det dock mycket bättre. Det räckte dock inte för the Beach Boys. Redan efter släppet av Pet Sounds började det knorras bland en del av bandets övriga medlemmar som ville att de skulle återgå till en mer kommersiell inriktning. Brian hade dock andra planer och satte igång med inspelningar av ett av rockhistoriens mest mytomspunna “bortglömda” album, Smile. Det var under inspelningarna av det album som det interna missnöjet i Beach Boys slutligen skulle koka över. Inspelningarna avbröts och Brian spenderade sedan de kommande decennierna i djupa depressioner och missbruk.

Pet Sounds lever vidare

Mer än ett halvt sekel senare är Pet Sounds ett av musikhistoriens mest älskade album, vilket inte minst visas av att Wilson genomfört en hyllad turné som helt och hållet kretsade kring skivans musik. Det drama som utspelade sig under och omkring inspelningarna av albumet har också skildrats på ett fint sätt i filmen “Love and Mercy” från år 2015. I den får man följa en smått lysande Paul Dano i rollen som Brian under hans uppgång och fall (och eventuella återinträde till musikvärlden).