Starta ett band

Visserligen kan det vara trevligt att lyssna på när andra spelar musik. Men ännu roligare är det att spela själv, oavsett instrument. Då kanske tanken har funnits där om att starta sitt eget band. Har du de tankarna bör du tänka på vissa saker först innan du kör igång i garaget så att fönstren skallrar.

Det första du bör tänka på är att hitta andra som också vill spela i ett band och naturligtvis att ni har samma musiksmak. Du kanske har kompisar som gillar att spela instrument. Börja prata med dem först, för att se om de är sugna att starta ett eget band. Annars finns det olika forum på nätet, där det går att hitta liksinnande, som också vill skapa musik tillsammans med andra. Det är bara att söka via en sökmotor, precis som om du skulle söka efter saker till det perfekta barnkalaset på Barnkalaset.se eller något liknande. Annars kan det funka med att sätta upp en annons i de lokala butikerna eller musikskolorna runt om i stan.

Instrument

Fördelen är om varje bandmedlem har sitt eget instrument som de ska spela på. Saknar bandet ett musikinstrument får ni kolla på nätet efter annonser där de skänker bort eller säljer instrumentet ni behöver. Det kan vara så att familj och vänner har något instrument som står och samlar damm och blir glada över att bli av med det. Visserligen går det att hyra musikinstrument, men det blir dyrt i längden. Annars kan det vara all idé att kontakta fritidsgårdar eller musikskolor och fråga om ni får spela där gratis på deras instrument – det är ju en bra början.

Bandet är skapat

När bandet är väl skapat är det faktiskt all idé att skriva något slags kontrakt gällande betalningar, rätten till musiken, instrumenten med mera – allt för undvika att det blir missämja. Detta gör att ni slipper bråka om bandet skulle bli upptäckt eller liknande.

Hitta lokal

När du och bandet ska repa så gäller det att ni har en lokal där ni kan träna. Finns det ett garage, källarlokal eller liknande som ni kan hålla till i? Är den i så fall gratis? Kan ni ha era saker kvar där mellan era träningar och så vidare. Att ha en lokal är a och o för ett band.

Tillsammans

Till en början kan det vara bra att ni i bandet bara spelar och försöker hitta er stil som ni vill ha. Dels blir ni ett sammansvetsat gäng och samtidigt lär ni känna varandras styrkor och svagheter. Någon är kanske bra på att skriva musik och texter. När ni har kommit så långt är det dags att sätta ihop en repertoar och träna så att den sitter. Därefter kommer det roliga och det är att skaffa gig och på den vägen är det!