Musikens inverkan på vår sömn

Alla har nog någon känt att deras humör och sinnesstämning har påverkats av musik, till exempel att man blivit glad av att lyssna på en upptempolåt som man tycker om, att man har blivit nedstämd och känslosam av att lyssna på en sorgsen låt och att man har känt sig lugnare efter att ha lyssnat på en avslappnande och stämningsfull låt. Just det sistnämnda är något som forskare har tagit fasta vid, när de har undersökt hur musik kan påverka människors sömn.

En studie använde sig till exempel av klassisk musik för att genomföra ett experiment med människor som stördes av sömnproblem. Deltagarna i studien (som alltså hade problem att somna eller andra sömnsvårigheter) fick under studien lyssna på klassisk musik i 45 minuter innan de skulle sova, under tre veckors tid. När de tre veckorna hade gått rapporterade hela 86 procent av deltagarna att de hade sovit bättre, och att de generellt sett var på bättre humör under dagarna med denna nya vana.

Hjärnforskaren Johan Cedernaes påpekar dock att det är viktigt att man har tyst runtomkring sig under själva sömnen, eftersom ljud i omgivningen kan göra att sömnens funktioner störs. Om man lyssnar på musik i sängen för att somna är det därför viktigt att se till att man har någon slags funktion som stänger av musiken automatiskt efter en viss tid.

Vilken musik man ska lyssna på är personligt – vad som anses som avslappnande musik varierar ju beroende på vad man lyssnar på vanligtvis. Forskning visar dock, som nämndes ovan, att klassisk musik är ett säkert kort. En bra låt att börja med är också ”Weightless” av Marconi Union, som vid ett experiment vid Mindlap International visade sig minska deltagarnas ångest med 65 procent. Forskare har till och med sagt att man inte bör lyssna på låten när man kör bil, eftersom den är så effektiv på att göra en sömnig.

Det spelar dock ingen roll vilken typ av musik man lyssnar på innan man ska somna om man inte har en säng som man tycker är skön. Har man problem att somna kan det därför vara värt att inte bara prova nya vanor innan man går och lägger sig (som att lyssna på musik) utan också att investera i en ny säng. På Sleepo.se hittar du ett stort utbud av olika typer av sängar, till exempel kontinentalsängar, som är särskilt höga och uppbyggda. Det är en sängmodell som än så länge inte är så vanlig i Sverige, varför det är den perfekta modellen för den som är villig att prova något nytt för att ens nuvarande sängmodell inte fungerar.