Metal – den mörkare musiken

Heavy metal, som ofta bara kallas metal, är musikgenren som blev början till hela den skog av subgenrer som finns inom metal idag, från death metal och black metal till speed metal och thrash metal. Ursprunget till alla dessa genrer började i Storbritannien i slutet av 1960-talet, när en rad band började spela en hårdare typ av rock, med distade gitarrer, hög ljudvolym och långa gitarrsolon.

Ett av dessa band var Deep Purple, som bildades i Hertford år 1968. Deep Purple innehar flera typer av rekord inom genren, bland annat ett i Guiness Rekordbok för ”världens mest högljudda band” – ett rekord de slog på en spelning i London 1972, och onekligen något att vara stolt över när man spelar metal. Bandet är också ett av de äldsta ursprungliga hårdrocksbanden som fortfarande existerar. Faktum är att de släppte ett nytt album i april 2017, och åkte iväg på en lång världsturné samma år.

Ett annat band som brukar omnämnas som ett av de ursprungliga hårdrocksbanden är Black Sabbath. Även de som inte är metalfans har sannolikt hört talas om Ozzy Osbourne, som var sångare i Black Sabbath. Black Sabbath var inte bara viktigt för metal genom den musik de skapade, utan också genom att de etablerade mycket av den estetik som har kommit att förknippas med hårdrock och metal, som kopplingar till det ockulta. Metal är ju nämligen så mycket mer än bara en musikstil – det är en livsstil, och de som är fans av genren kan vanligtvis kännas igen på sina kläder och sitt hår likaväl som på den musik de lyssnar på. Banden som spelar metal är ännu mer extrema, då många uppträder på scen i så kallad corpsepaint (vitt ansikte med svarta detaljer) eller i groteska masker. Ett annat exempel är Marilyn Manson, som går så långt att han använder färgade linser för att förändra sitt utseende och göra det mer skrämmande.

Det är dock inte bara genom den hårda musiken och skrämmande scenkläderna som metal har kommit att förknippas med mörker och ondska. Tyvärr finns det också en alltför verklig anledning bakom detta, nämligen ett flertal mord och kyrkbränningar som utfördes i Norge på 1990-talet och har kopplats till black metal-scenen där. Man ska dock inte dra alla över en kam, och man kan mycket väl tycka om metal och ändå vara snäll som en nallebjörn.