Att spela piano

Det finns få saker som är lika avkopplande som att spela musik själv, det kan alla som behärskar ett eller flera instrument bekräfta. Piano är ett av de allra äldsta instrumenten, och det är också ett av de instrument som används ofta inom både klassisk musik och inom popmusik. För någon som inte kan spela piano kan det kännas svårt att lära sig, men när man väl kommer igång brukar det gå av bara farten. Om man kan läsa noter och har en viss grundkunskap om hur ett piano fungerar är det naturligtvis lättare, men det går också att lära sig spela piano även fast man inte kan läsa noter överhuvudtaget. Faktum är att det idag är lättare än någonsin att förstå vilka tangenter man skall trycka på för att kunna spela exakt den låt man vill.

Hur skall man börja?

Det är bra att läsa grunderna i musikteori innan du börjar spela piano. När du gör det kan du i framtiden kunna tyda noter istället för att behöva ta ut allt på gehör. Om du inte vill spela från noter utan är mer intresserad av att exempelvis kunna ackompanjera dig själv eller andra kan du även lära dig med hjälp av en app. Det är antagligen det allra lättaste sättet, och det kan kännas skönt att få hjälp via telefonen till en början. När du använder appen berättar den för dig var du skall trycka på tangenterna. När man skall lära sig spela piano gäller det att ha tålamod, men kom ihåg att övning ger färdighet. Ju mer du spelar desto mer kommer du träna upp ditt eget gehör, och det kommer leda till att det går snabbare och snabbare att lära dig nya låtar.

Investera i ett piano

För att kunna spela piano behöver du naturligtvis ha ett instrument att spela på. Det finns många som ger bort pianon helt gratis mot att man hämtar dem. Det man får ha i åtanke med sådana pianon är att de är väldigt tunga, svåra att flytta och att de tar mycket plats. Du kommer också behöva anlita en person som kommer och stämmer pianot med jämna mellanrum. Det kan vara smidigare att istället köpa ett elpiano. De är lättare till vikten, och de något dyrare modellerna har ett riktigt bra ljud. Vill du investera i ett piano kan du behöva ta ett lån, om du inte har stora summor sparare. på enklare.se kan du jämföra olika lån mot varandra så att du kan hitta det som passar dig allra bäst. När du väl gjort det är det dags att ta hem ditt nya piano som kanske kan få dig bli den nya Mozart.