Dags att köpa nytt ljudsystem

Minns du din första stereo? Kanske var det en walkman? Nästan alla av oss har en relation till ett ljudsystem, hur konstigt det än må låta. Vår magiska maskin som kan väcka så mycket i oss. Hur vi kunde imponera på våra kompisar med vår nya batteridrivna bergssprängare, vars ljud ändå var bra nog att underhålla en hel utomhusfest. Kanske är det dags att köpa en ny?

Kanske köpte du den spontant eller kanske gjorde du ett långt och försiktigt förarbete innan du slutligen slog till. Hur det än var så fick du den till sist. Nog blev det början på en lång och trogen relation, i synnerhet med tanke på att du är inne på denna webbsida. Kanske har du kombinerat intresset med andra hobbies, som exempelvis simning eller träning. Ett tips är i så fall att kolla in gorilla sports som tillhandahåller allehanda utrustning och tillbehör av högsta kvalitet. Det är faktiskt en vanlig kombination – att just audiofiler även gillar att träna – men det är lite oklart hur det kommer sig. Kanske beror det på att det sitter i kroppen, så att säga. Musiken som går rakt in och känns i benstommen och blodet – träningen gör samma sak.

Sedan är det ju det här med själva musiken. All musik är inte skapad lika bra. Det sägs att piano är väl lämpat för att testa hur bra ett ljudsystem är. Så tänk på det när det blir dags nästa gång. Gå till ljudaffären, slå dig ner i testrummet (förhoppningsvis i en riktigt skön fåtölj eller soffa som får dig att vilja lägga ut stora belopp) och sätt i din högdefinitionsskiva eller FLAC-fil med den snabba satsen ur Beethovens Månskenssonat. Den kommer ge ljudsystemet en rejäl omgång och du kommer snart få reda på om det håller tillräcklig kvalitet för dig. Du kanske är mer av en rockare och tycker att det här låter som ett töntigt tips, men det är det inte. Beethoven är hårdrock. På ett ungefär.

Viktigt är också att tänka på placeringen. Beroende på hur du bor är det kanske värt att ljudisolera. Det är ju synd att bara kunna spela på låg volym med hänsyn till grannarna i föreningen. Om du däremot bor i villa borde det inte vara några problem att bränna på. Kanske vill du också vara försiktig med att köpa ett alltför kraftfullt system om du har grannar som du måste ta hänsyn till.

Sist men inte minst så tänk på det rent visuella. Systemet måste tilltala dig inte bara ljudmässigt utan även bild- och formmässigt. Du kommer leva med det i många år förhoppningsvis och då vill du ju att det inte ska göra ont i ögonen att behöva titta på det. För det kommer du. Du kommer att titta på det och förundras över att det kan producera ett sådant magiskt ljud.