Gatumusiker – kan man leva på det?

Det är många som drömmer om ett mer fritt liv, särskilt om du är konstnärligt lagd. Om du är en skicklig musiker och i början av din karriär, har du säkert tänkt tanken på att testa livet som gatumusiker. Är det möjligt att klara sig ekonomiskt genom att spela på gatan?

Gatumusiker

Det är mycket få som kan leva på att vara gatumusiker och de flesta musiker har det som en sista utväg. Samtidigt finns det grupper och artister som har blivit upptäckta genom att spela på gatan. Om du är en skicklig musiker är det möjligt att få en inkomst som gatumusiker, men det är inte ett liv som många orkar leva under längre tid.

I Sverige eller utomlands?

Sommartid är det möjligt att få inkomst som gatumusiker i Sverige, men om du verkligen vill kunna leva på musiken på heltid, är det klokare att bege sig ut i Europa. Tack vare EU har du rätt att jobba inom alla i EU-länder, som Tyskland, Frankrike och Italien. För att lyckas som gatuartist behöver du börja med att planera ditt arbete redan innan du ger dig från Sverige. Ett tips är att gå in på eStore och köpa allt som du behöver. Här hittar du allt från kläder till gitarrer. Förutom musikinstrument, behöver du bra väskor, mikrofon och högtalaranläggning. Ju mer du förbereder dig, desto större chans har du att lyckas.

Du kan vara gatumusiker i alla länder, men ibland kan du behöva söka tillstånd för att ha rätt att sitta och spela på vissa gator och torg. Det gäller särskilt de stora turistställena. Det är många som beger sig till de större städerna som London, Barcelona och Paris för att testa på livet som gatumusiker. Det kan därför vara klokt att satsa på en mellanstor stad, som till exempel spanska solkusten eller en strand i Italien.

Ekonomi

Hur mycket du kan tjäna beror både på din förmåga och var du är. Ett tips är att i förväg hitta andra musiker som också är intresserade av att jobba som gatumusiker på heltid under en sommar eller ett år. Det är alltid lättare att få mer inkomst som gatumusiker om ni är ett band, dels för att det låter bättre, dels uppfattas ni av de förbipasserande personerna som om ni är mer seriösa och kanske mindre desperata.

För att göra livet på resande fot så billigt som möjligt kan du bo på vandrarhem eller hostel. Du kan även hyra en lägenhet eller ett rum i utkanten av en stad. Du bör räkna med att åka buss, att du kommer att arbeta långa dagar och snarare äta på McDonalds än på finkrogen. Samtidigt är det ett äventyr att resa runt i Europa som gatumusiker som både består av upplevelsen av att vara en fattig konstnär men också av en tillvaro full av berikande händelser och givande möten.