Vad är en trubadur?

Order trubadur kommer från franskan och betyder “en som finner eller en som hittar på”. De första trubadurerna var verksamma i södra Frankrike på 1100 – 1200 – talen där de skrev och sjöng sånger bland de adliga. I Sverige tänker vi nog främst på en person som framför sina egna texter eller sjunger tonsatta visor från dikter. En trubadur framträder ofta solo och instrument de använder sig av är oftast akustisk gitarr. Två av våra mest kända trubadurer i Sverige är Carl Michael Bellman och Evert Taube. Bellman var verksam under 1700-talet och en av hans mest kända verk är Fredmans epistlar. Detta verk tolkas än idag av många kända artister. Trubadurens texter handlar ofta om kvinnor, kärlek, svek och svartsjuka.

Trubadurer skriver med hjärtat

När man säger ordet trubadur tänker nog många på en skäggig man med gitarr, verkligheten idag är en annan. I denna gener är det ofta texten som är av betydelse. Trubadurer skriver ofta om kärlek i sina texter. Redan under medeltiden kunde man hitta texter som handlade om svek, kärlek och sorg. Nyligen kom Torsten Flink ut med en ny jullåt. Jonny Dufwa Andersson skrev låt åt Flinck och han säger att den skrevs med hjärtat och handlar om kärlek, tro och hopp. Detta visar att även idag skrivs det texter med samma innehåll som för 1000 år sedan. Under medeltiden var det ofta kyrkan som skrev och producerade texter men i hovet kunde ett friare sätt att uttrycka sig komma fram. Detta ger oss i nutid en blid av den debatt som fanns under denna tid, såsom den manliga makten och kvinnors kamp att höras.

Finns det kvinnliga trubadurer?

Redan på medeltiden kan vi finna källor som visar att det fanns kvinnliga trubadurer. Dessa kvinnliga trubadurer arbetade ofta som underhållare men de omarbetade också litterära verk för att passa ett visst syfte. Texterna från medeltidens kvinnliga trubadurer handlar ofta om olyckligt gifta hustrur eller om kvinnor som planerar att rymma för att finna lyckan någon annanstans. Även i Sverige kan vi finna kvinnliga trubadurer eller vissångare. Kvinnors inflytande har under 1900 – talet vuxit sig allt starkare och sångerskor som Laleh har gjort att lyssnarkretsen ökat och når nu ut till en bredare publik. Är du en vissångare eller trubadur och vill uppträda men saknar ett eget företag? Det är inga problem längre för det går att fakturera utan f-skatt numera. Varför inte ta chansen och framför just dina visor.