Lär dig musik tillsammans med andra

Musik är otroligt kul att hålla på med och allra roligast blir det när man spelar med andra människor. Detta är både bra och nyttigt. Om man i unga år börjar spela i ett band eller i en orkester får man samtidigt träning i gruppdynamik och lär sig samarbeta med andra. Dessutom får du en kick att spela med andra; det gäller att som instrumentalist hänga med när de andra spelar och ingen vill ju vara den felande länken i musiken. Med andra ord sporrar man varandra i bandet, och detta är mycket lärorikt. Samarbetet mellan trummor och bas, exempelvis, är nödvändigt för att takten ska hållas stadig och fungerande. Det gäller helt enkelt att spela samma saker, eller åtminstone saker som harmoniserar med det som alla andra spelar – det är detta som skapar bra musik och gör utövandet så kul.

Att spela i ett band eller en orkester kan med fördel kombineras med olika kurser i det instrument du spelar, samt lektioner i musikteori. På kurserna lär du dig att traktera ditt instrument, samtidigt som du lär sig samarbeta med andra eftersom det oftast är fler som går kursen samtidigt. Musikteori lär dig hur och varför du ska spela på ett visst sätt, och vad som fungerar och inte. Detta är mycket nyttigt i alla lägen, både när du spelar med ditt band och när du komponerar ny musik eller försöker hitta nya intressanta tongångar.

Det är självklart lätt att det uppstår konflikter i ett band, precis på samma sätt som att det uppstår konflikter i vilka grupper av människor som helst. Ibland är ni inte överens om något ni spelar; någon tycker det ska låta på ett visst sätt, medan någon tycker något helt annat. Det är här ni måste lära er samarbeta, ge och ta, för att slutresultatet ska bli bra och för att ni som band ska kunna ta er vidare. Ibland löser man dessvärre inte problemen och det handlar ofta om olika starka viljor i gruppen som gör att det inte går att samarbeta. I dessa fall är det kanske bättre att gå vidare till ett annat band, eller bilda ett nytt med andra människor. Musik ska vara roligt, detta får man aldrig glömma, och alltför mycket strider i bandet är inte rimligt.

Posted in Okategoriserade