Att spela gitarr

Att spela musik är verkligen sann glädje. Att lyssna på musik som man riktigt gillar är en skön känsla i sig, men ingenting går upp emot att spela musik på egen hand – det vill säga på ett instrument. Visst, det tar tid att lära sig spela ett musikinstrument, men den tiden är väl värd och är något du kommer att glädjas åt hela livet. Vad du sedan väljer för instrument att spela är en helt annan sak. Här är det mycket eget tycke och smak som styr. Ett mycket mångsidigt instrument är annars gitarr. Gitarren hittar man i en mängd olika musikstilar och sammanhang och du kan hej vilt blanda olika genrer och tekniker precis som du själv vill.

Du kan i huvudsak välja mellan akustisk gitarr och elgitarr, men varför välja egentligen när du skulle kunna spela båda? Tekniken är densamma även om känslan kan vara lite annorlunda. Det finns många som börjar lära sig spela på en akustisk gitarr och sedan går över till elgitarr när de börjar bli lite varma i kläderna. Faktum är att en elgitarr bjuder på mer variation än vad den akustiska varianten gör. En elgitarr kan du till och med få att låta som en akustisk gitarr med hjälp av olika effektprocessorer. Men hur känns det då att börja spela elgitarr?

Det allra första du noterar är säkerligen tyngden. En elgitarr är som regel ett ganska tungt instrument att hålla i. Av den anledningen är det viktigt att satsa på ett riktigt bra axelband, som håller gitarren stabilt på plats när du står upp och spelar. Spelmässigt får du till att börja med lite ont i fingrarna när du spelar på en elgitarr. Detta beror på att den är utrustad med stålsträngar, något som skär lite i ovana fingertoppar. När du spelat ett tag kommer huden på fingertopparna att stelna och du känner inte av strängarna på samma sätt som i början.

För att få ut ljud ur elgitarren krävs det att du kopplar in den i någon form av förstärkare. Gitarrförstärkare finns i alla storlekar och prisklasser och är du nybörjare ska du inte satsa på någon bjässe. Det är bättre att skaffa en mindre variant som du enkelt kan flytta runt när du så behöver; exempelvis till en replokal eller bara inom bostaden. Dagens gitarrförstärkare är ofta utrustade med olika effekter, som kan få din gitarr att låta på olika, spännande sätt. Åtminstone brukar “distortion” ingå, vilket är en viktig ljudeffekt för att du ska få det där rockiga soundet. Ofta ingår också ekoeffekt, samt något som kallas reverb (eller “rymdklang”). Vissa förstärkare kan kopplas ut till en dator via USB, så att du kan spela in ljudet av det du spelar.